For mange mennesker, der er vant til deres morgenmadsritual eller den traditionelle lille kop espresso, synes det måske svært at se de dybe rødder i kaffens oprindelse. For ikke at nævne de mange historier, der er opstået gennem århundrederne om kaffe.
Allerede fra det 14. århundrede har man drukket kaffe i forskellige islamiske lande. Også munkene i klosteret Chehodet i Yemen brugte frøene af de røde bær fra en mystisk busk for at holde sig vågne i de lange nætter med bøn. Legenden siger, at munkene var de første, der ristede kaffe.
Fraset alle legender er kaffens oprindelsesland Etiopien, nærmere bestemt regionen Kaffa, hvorfra navnet kaffe antages at stamme. Andre kilder afleder navnet fra det tyrkiske ord “kavhè”, som igen stammer fra det arabiske “qahwa”, der betyder “stimulerende, kraftfuld”.
I det 16. århundrede opdagede europæiske rejsende kaffen i Tyrkiet, hvor de første kaffehuse opstod. Disse kaffehuse blev også kaldt “dannede menneskers skoler” eller “vidensakademier”, fordi der var tale om steder for intellektuel aktivitet. På det tidspunkt begyndte arabiske handlende at eksportere råvaren kaffe også til Vesten.
Endelig begyndte den hurtige udbredelse af kaffen i Europa i det følgende århundrede. I 1645 åbnede den første kaffebutik (“Bottega del caffé”) i Venedig, på Piazza San Marco under hvælvingerne “Arcate delle Procuratie”. Før den tid havde venezianerne kun kendt denne drik som lægemiddel.
I 1683 opstod det første “Wiener Kaffehaus”. Legenden fortæller, at tyrkerne efter deres nederlag i wien efterlod mange sække fulde af kaffe. Sækkene blev givet til handelsmanden Kolschitzky som belønning for tro tjeneste, og han fik eneret på at udskænke kaffe i Wien.
På grund af stærk efterspørgsel og høje afgifter samt transportomkostninger, der påvirkede priserne meget, begyndte man at dyrke planten i andre dele af verden. På den måde gik det til, at hollænderne plantede kaffe på Java, franskmændene på Martinique og Antillerne og englænderne, spanierne og portugiserne i Afrika, Asien og Mellemamerika.